Assisi

Museo Capitolare, Piazza S.Rufino

Het dommuseum bevat werken van Umbrische schilders, waaronder Nicolò Alunno.

 

 

Museo Civico, Via Portica

Het archeologische stadsmuseum is gehuisvest in de krypte van S.Nicolò. Hier kunt u Etruskische en Romeinse vondsten zien. Via een gang komt u onder het Piazza del Comune, waar restanten van het Forum en een markt opgegraven zijn.

 

 

Museo della Porziuncola, Assisi (S.Maria degli Angeli)

Het museum heeft een aantal opmerkelijke werken, zoals het crucifix van Giunta Pisano (1236), San Francesco toegeschreven aan de  Maestro di San Francesco (XIII) en een Maria kroning van Andrea della Robbia.

 

 

Museo Tesoro della Basilica di S.Francesco, Piazza S.Francesco 1

Het schatmuseum van de basilica heeft een verzameling schilderijen, liturgische voorwerpen, manuscripten en een belangrijk onderdeel is de Perkins Collectie.

 

 

Pinacoteca Civica, Via S.Francesco

In het museum hangen werken van de school van Giotto en van Umbrische en Siennese schilders.

 

 

Pro Civitate Christiana Galleria d'arte Contemporanea, Via degli   

Ancajani 3

De gallerie bevat zo'n 2500 religieuze werken van o.a. Giorgio De Ghirico, Carlo Carrà, Ottone Rosai, Mario Tozzi, Francesco menzio, Aligi Sassu, Ageniore Fabbri en Fausto Pirandello. Het meesterwerk van het museum is de 'Miserere' van George Rouault.

 

 

Rocca Maggiore

De oude burcht van Assisi werd versterkt tijdens de periode van het Germaanse feudalisme . In 1198 werd de burcht verwoest door de inwoners van Assisi en weer hetbouwd in 1367 door de pauselijke afgezant Kardinaal Albornoz. 

 

 

 

Bettona

Pinacoteca Comunale, Palazzo della Podestà

Het museum bevat werken van o.a. Andrea della Robbia, Perugino, Tiberio d'Assisi, Fiorenzo di Lorenzo en Dosso Dossi. Er zijn ook enkele Etruskische en Romeinse voorwerpen tentoongesteld. 

 

 

 

Bevagna

Pinacoteca Comunale, Corso Matteotti 72c 

In het museum worden werken uit de 15e - 18e eeuw tentoongesteld van o.a. de venetiaanse school, Camassei en Dono Doni.

 

 

 

Città di Castello

Burri Collection, Piazza Garibaldi  

Het museum is gevestigd in het palazzo Albazzini. In de zalen is collectie, de  werken van Alberto Burri in chronologische volgorde tentoongesteld.

 

 

Museo Burri, Viale V.E. Orlando, loc. Rignaldello

Dit museum bevindt zich in twaalf enorme tabakshallen. Alberto Burri transformeerde de enorme ruimte in een studio-museum voor zijn enorme kunstwerken.

 

 

Museo del Duomo, Piazza S.Gabriotti

De collectie van het dommuseum omvat de waardevolle verzameling kunstvoorwerpen uit de vroeg-christelijke kunst, afkomstig uit het sanctuarium van Canoscio. 

 

 

Pinacoteca Comunale, Palazzo Vitelli alla Cannoniera

De pinacotheek is in het 16e eeuwse paleis Vitelli alla Cannoniera ondergebracht. Het palazzo is ontworpen door Antonio da Sangallo il Giovane. In het museum zijn werken van o.a. Raffael, Justus van Gent, Ghirlandaio en Luca Signorelli te bewonderen. 

 

 

 

Deruta

Pinacoteca e Museo Regionale della Maiolica, piazza dei Consoli

In het palazzo Comunale bevindt zich op de eerste verdieping de pinacotheek waar werken afkomstig uit de kerken van de stad en de vele schilderijen uit de collectie Lione Pascoli tentoongesteld zijn. Op de tweede verdieping is het aardewerkmuseum met een uitgebreidde collectie uit de 16e - 18e eeuw. 

Het is het oudste aardewerkmuseum in Italië. De mooie collectie renaissance aardewerk omvat ook de bekende borden, die Deruta zo bekend hebben gemaakt.  

 

Meer over aardewerk in Deruta: www.thatsarte.com/region/Deruta 

 

 

 

Ferentillo

Comitero le Mummie di Ferentillo, chiesa di Santo Stefano

In de crypte van de S.Stefano werden de lichamen van overledenen gemummificeerd door de speciale omstandigheden als bodemgesteldheid en ventilatie van de ruimte. In vitrines kunt u de mummies zien, waarvan 

er twee nog resten van kleding hebben.  

 

 

 

Foligno

Archeologische Expositie over de Plestini Umbri , Via Adriatica, Colfiorito  

De Plestini, een umbrisch volk gedocumenteerd in teksten en epigrafen, waren gezetteld op de Apennijnse hoogvalkte van Colfiorito. In het museum zijn zo'n 400 archaeologische vondsten te zien. 

 

 

Museo Archeologico  e   Pinacoteca,  piazza d. Grano

In het palazzo Trinci zijn het Museo Archeologico en de Pinacotheek gevestigd. Het paleis heeft vele zalen versierd met fresco's uit de 15e en 16e eeuw. de kapel is gedecoreerd door Ottaviano Nelli. In de pinacotheek zijn 

o.a. werken van Nicolò Alunno, Dono Doni e Pietro Mazzaforte, Benozzo Gozzoli and  Mezzastris tentoongesteld.

 

 

Museo Capitolare, Largo Carducci

Het museum bevat zo'n 40 werken, die niet alleen afkomstige zijn  uit de kathedraal, maar ook uit kleine kerkjes in de omliggende bergen.  

 

 

Museo Multimediale dei Tornei delle Giostre e dei Giochi, palazzo Trinci

Het museum is bedoeld voor iedereen, die steekspelen en toernooien als een sport ziet, voor zich met onderzoek op dit gebied bezighoudt of voor wie het een nieuwe gelegenheid is om zich te verdiepen in de wereld van het steekspel en toernooien.

 

 

 

Gualdo Cattaneo

The collectie of butterflies 'A.Cotta' (bezoek alleen op afspraak, gemaakt bij de afdeling cultuur van het gemeentehuis.l)

Een collectie fossielen, mineralen en vlinders.

 

 

 

Gualdo Tadino

Pinacoteca Comunale, Rocca Flea  

In de pinacotheek hangen werken van de locale schilder Matteo da Gualdo, een meesterwerk van Nicolò Alunno en vele frescoes uit de 14e-15e eeuw afkomstig uit locale kerken.

 

 

 

Gubbio

Museo Diocesano, Duomo, Via Federico da Montefeltro 1

Het dommuseum bevat paneelschilderinge, fresco's en andere interessante objecten uit de 14e en 15e eeuw. De afdeling archeologie heeft interessante voorwerpen uit de romaanse en hoog-middeleeuwse periode.

 

*Museo Civico, Palazzo dei Consoli, piazza Grande

In het archeologische museum bevinden zich de beroemde 'Tavole Eugubine'. Deze zeven bronzen tafelen zijn een belangrijke sleutel tot het vertalen van het Etruskisch en Umbrisch en dragen bij aan een beter begrip van deze 

twee volkeren.

 

*Pinacoteca, Palazzo dei Consoli, piazza Grande

 

In de Pinacotheek bevinden zich werken van kunstenaars uit Gubbio (14e tot de 16e eeuw), schilderijen van de Venetiaanse school en andere Umbrische schilders.

 

 

Brocche d'Autore, Palazzo dei Consoli, piazza grande

De 'Brocche dei Ceri' (soort vazen) zijn een symbool voor de 'Corsa dei Ceri' en vormen een hechte verbinding tussen de aardewerkproductie en de tradities van Gubbio. Ieder jaar in de maand mei worden de 'Brocche' tentoongesteld in het museum van het Palazzo dei Consoli. Drie pottebakkers krijgen ieder jaar de opdracht om een 'Brocca'  te maken. De nieuwe Brocche worden naast de oudere tentoongesteld.

Meer informatie over Gubbio en de aardewerkproductie: www.thatsarte.com/region/Gubbio

 

 

Montefalco

Museo di S.Francesco, Via Ringhiera Umbra 

Het museum is gevestigd in de kerk S.Francesco. In de absis heeft Benozzo Gozzoli zijn bekende cyclus over het leven van Franciscus geschilderd. Verder zijn er werken te zien van L'Alunno, Il Perugino en Tiberio d'Assisi.

 

 

 

Nocera Umbra

Museo Civico S.Francesco, Piazza Caprera

De ex- kerk van San Francesco (XIVe eeuw) is nu het stadsmuseum met opmerkelijke fresco's van de Umbrische school uit de XV-XVI eeuw.

 

 

 

Norcia

Museo Civico Diocesano la Castellina

Het museum is in het fort van de stad, ontworpen door Vignola, ondergebracht. Er is o.a. een terracotta groep toegeschreven aan Giovanni della Robbia, houten madonna-beelden uit de 13e - 15e eeuw en andere locale 

werken te zien. 

 

 

 

Orvieto

Museo Archeologico 'Claudia Faina', palazzo Faina, Piazza Duomo I

De collectie is aan het museum geschonken door graaf Claudio Faina. Er zijn verscheidene voorwerpen uit de Griekse en Etruskische periode tentoongesteld. Opmerkelijk is een etruskische sarcofaag uit de 4e eeuw v.Chr. 

 

 

Museo archeologico Nazionale, Palazzo Papale, Piazza Duomo

Het museum heeft een ruime collectie grafvondsten afkomstige van de etruskische necropolis Crocifisso en Cannicella

 

 

Museo dell'opera del Duomo, Palazzo Soliani, Piazza Duomo

Het museum heeft een ruime collectie middeleeuwse en renaissance schilderingen, frescoes en sculpturen van kunstenaars als Simone Martini, Arnolfo di Cambio, Pisano and  Luca Signorelli.

 

Perugia

Collegio del Cambio, Corso Vannucci 25, Palazzo dei Priori

In het gilde van de geldwisselaars bevindt zich de bekende zaal 'sala dell' udienza del Cambio', welke geheel gedecoreerd is met frescoes van Perugino en zijn leerlingen, waaronder zich Andrea di Assisi en, volgens il Venturi, ook Raffaello Sanzio bevonden. Er werd aan de frescoes gewerkt in de periode 1496-1507. Het thema van de schilderingen, verschillende mythologische figuren, de Sibillen, filosofen, profeten de transfiguratie de Geboorte van Christus en God in Glorie, werd bepaald door de humanist Francesco Maturanzio. 

 

 

Galleria Nazionale dell' Umbria, Palazzo Priori

Het museum geeft een goed overzicht van de umbrische schilderschool van de 13de tot de 18de eeuw. Tussen de vele werken vinden we 'La Madonna' van Duccio, het 'Polyptiek van de Domenicanen' van Beato Angelico, het '

'Pala della Sapienza'  van Benozzo Gozzoli, 'het wonder van de H.Bernardus' van Pinturicchio en het 'Polyptiek van de H.Antonius' van Piero della Francesca.

 

 

Ipogeo dei Volumni. Loc. Ponte S. Giovanni

Het ipogeum is opgebouwd in de vorm van een Roemins huis. In de cella zijn zeven urnen, waarvan éen van marmer en zes van travertijn bekleed met stucco. De meest opmerkelijke is die van Arunte Volumnio, hoofd van 

de familie. 

 

 

Museo dell' accademia di Belle Arti, Piazza S.Francesco 5

In de accedemia is een kleine verzameling moderne schilderkunst en gipsafdruksels tentoongesteld.

 

 

Museo Archeologico Nazionale dell'Umbria, piazza Giordano Bruno, convento di San Domenico

Het museum bevindt zich in het voormalige Domenicaner klooster van S. Domenico en omvat een etruskische-romeinse en een prehistorische sectie. 

 

 

Museo Capitolare della Cattedrale di San Lorenzo, Chiostro di S.Lorenzo.

Het nieuwe dommuseum werd op 1 aprile 2000 ingewijd en bevat 25 zalen met werken waaronder de pale van H.Onofrius van Luca Signorelli en de Pietà van Caporali.

 

 

Preci

Museum van de Abbazia di S.Eutizio in Valcastoriana

Het museum is ondergebracht in een aantal zalen van de abdij. De collectie omvat o.a. hout sculpturen, paneel schilderingen, zilverwerk en borduurwerk.

 

 

 

S.Maria degli Angeli

Zie Assisi

Spello

La Pinacoteca Civica, Palazzo dei canonici, Piazza Matteotti

Het museum biedt een ruime collectie middeleeuwse en renaissance kunst: fresco's, beeldhouwwerken en schilderkunst

 

 

Villa Fidelia, Via centrale Umbra 70

Villa Fidelia is gebouwd tussen 1805 en 1830. Het is nu een modern kunst museum met een beeldentuin. 

 

 

 

Spoleto

Museo Diocesano di Spoleto-Norcia, Palazzo Arcivescovile

De collectie van het museum bevat werken uit de 13e - de 19e eeuw, waaronder van de schilder Filippino Lippi, Domenico Beccafumi, del Cavaliere d'Arpino en Sebastiano Conca. De sculptuur collectie is gevarieerd qua stijlen en materialen, zoals de Romaanse houtsculpturen en de bronze buste van Urbanus VIII, gemaakt door Bernini.

 

 

 

Trevi

Museum S.Francesco, Largo Don Bosco

Het museum bevindt zich in het 13e eeuwse klooster van S.Francesco. Er zijn twee musea in ondergebracht:

* Complesso museale S.Francesco heeft een locale collectie fresco's en schilderijen  afkomstig uit de 13e - 18e eeuw

*Museo della Cività dell'Olivo

Het museum is verdeeld in 4 afdelingen:botanica, kennismaking met de olijfboom en olijfolie, olie als een vredessymbool en de geschiedenis van de olijfolie.

 

Palazzo Lucarani Contemporary Art, Via Beate Placido Riccardi (chiuso lunedì)

Tentoonstellingen moderne kunst.

 

 

 

Valtopina

Museo del Ricamo (borduur- en Textielmuseum)

Het museum heeft een collectie geborduurde kleding en tafel- en bedlinnen uit de 18e en 19e eeuw.